Jan waas: 1946-2021
Op 25 januari is Jan Waas overleden. Daarmee is niet alleen een mens van ons weg, een erg goed mens, een
‘mezeg tov’, maar ook een instituut. Want Jan was in zijn eentje een muzikaal kenniscentrum. Niet alleen bezat hij twee wanden grammofoonplaten, CD’s, minidisks, cassettes en bladmuziek, in zijn hoofd zat een schat aan kennis van volksmuziek, folkmuziek, joodse muziek. Jiddisj, Sefardisch, Israëlisch. Hij had een geheugen voor muziek. Hij wist wie in Nederland welke platen in huis had. Hij kon voor menige band hun eerste opname tevoorschijn toveren, die ze zelf niet meer hadden. Hij wist verbanden te leggen, van melodieën en teksten die door het ene volk van het andere opgepikt werden.
   Toen ik hem vertelde dat ik mijn kinderen het zestiende-eeuwse strijdlied Merck toch hoe sterk van Valerius voorzong, nam hij een bandje voor me op met acht versies ervan, gevolgd door het Engelse liefdesliedje waar de melodie vandaan kwam.

Jiddisj toneel
Jan was jarenlang een actief deelnemer aan de ‘Jidisjer kraiz’ in Amsterdam. Ook trad hij met ons op in door Willy Brill geregisseerde stukken en leesvoorstellingen; zie de foto op de homepage en een filmpje, waarin hij een gedicht van Abraham Sutzkever voordraagt. Klik hier.

Dit filmpje is ook onderaan de webpagina te zien: Sutzkever gedichten in het Van Ostade.

In het dagelijks leven was hij leraar Engels op verschillende scholen. Als zoveelste generatie Amsterdamse jood had hij leerlingen van alle mogelijke achtergronden in de klas, van Moos tot Mo. Leerlingen die klas na klas werden getrakteerd op zijn onbedwingbare lust tot moppen tappen. Over zijn achternaam (Waas is de West-Jiddisje uitspraak van װײַס ) had hij de anekdote dat bij de naamgeving zijn voorouder de vraag van de ambtenaar had beantwoord met “Waasfiel?”: “Weet-ik-veel?”.

Jan heeft jarenlang een radioprogramma gehad op radio Diemen over volksmuziek en aanverwante genres. De laatste jaren vroeg hij zich wel af wat er met zijn onschatbare verzameling zou gebeuren. Het leek erop dat niemand, ook geen instelling, de hele collectie zou willen overnemen. Dat zou eeuwig zonde zijn van een verzameling van internationaal niveau.

Jan laat een innig geliefde familie achter: zijn vrouw Lidy, zijn zoons Joost en Bas met twee schoondochters en vier kleinkinderen.

Justus van de Kamp

 Gewone losse nummers (10 euro) zijn per e-mail of telefonisch te bestellen bij het secretariaat - zie de gegevens onder in de balk. Donateurs van de stichting Jiddisj (vanaf 35 € per jaar) ontvangen Grine Medine zonder verdere kosten thuis. Laatst bijgewerkt op 03-02-2021