Laatst bijgewerkt op 27-08-2022

de letters kunnen worden vergroot met control + en verkleind met control -


 
Het zomernummer van Grine Medine is eind augustus 2022 verschenen.

In dit zomernummer begroeten we meerdere debutanten: de schrijver Emil Kalin uit Tel Aviv, de beroemde pianist Jevgeni Kissin en professor Berl Kotlerman verschijnen alledrie voor het eerst in Grine Medine, en Ewa Pirucka schonk ons met haar gedicht A retsept, vertaald door Ariane Zwiers, de eer om als eerste tijdschrift een van haar Jiddische gedichten te publiceren.
We begroeten Katelijne Theuwissen, die als vertaalster in ons blad debuteert met een hoofdstuk uit Aaron Zeitlins roman Brenendike Erd, voorafgegaan door een inleiding van Justus van de Kamp.
Twee namen uit de hedendaagse IsraŽlische Jiddische literatuur stonden al eerder in ons blad: Eli Sharfstein, van wie we deze keer het gedicht Wen Oekraine brent plaatsen, en Sjiri Sjapira, wier verhaal JetsiŽs-Nesjome eerder werd gepubliceerd in het tijdschrift Afn sjwel en nu tweetalig is afgedrukt, met de vertaling van David Omar Cohen.
Van eigen bodem publiceren we een artikel van Channa Kistemaker over J.S. Auerbach, Tolk tussen 'Oost' en 'West', en een lied van Shura Lipovsky van haar album Malakh: Absence/Presence (2020).
Ondanks de droevige ontwikkelingen in de wereld en het afscheid dat we in eigen kring hebben moeten nemen van onze opmaakredacteur Benjamin Mouwes (1948 - 2022), over wie de lezer een in memoriam vindt, hopen we dat dit zomernummer met vele debutanten de lezers zonnig zal stemmen.

 
tekening: Ieke Spiekman
Sjiri Sjapira

In nummer 77 een eigentijds verhaal van Sjiri Sjapira, die zowel in het Hebreeuws als in het Jiddisj schrijft. Het gaat over een ouder echtpaar dat wordt ‘getroffen’ door een kleine aardbeving in Jeruzalem en het nieuws over deze onver-wachte ramp voor de tv volgt.

Lees hier
verder.

Lees het verhaal in het Jiddisj

 

Mosjkele de dief

Lees hier het begin van het artikel over de 'herontdekte' roman van Sjolem Alejchem

ניט־ייִדן האָבן אים גערופֿן מאָשקע, ייִדן האָבן אים פֿאַרצױגן מאָשקעלע און צוגעזעצט אַ צונעמעניש גנבֿ, מחמת ער איז געװען אַ גנבֿ, דאָס הײסט זײַן פּרנסה איז געװען גנבֿה.


Ga naar de volledige Jiddisje tekst van Mosjkele ganev

 
    Etgar Keret vertaald in het Jiddisj

De ook in Nederland populaire Israelische schrijver Etgar Keret heeft de Sapir-prijs voor literatuur gekregen voor zijn laatste verha-lenbundel. Als onderdeel van de prijs mocht hij dat boek behalve in het Arabisch ook in de taal van zijn keuze laten vertalen. Hij koos voor Jiddisj, omdat Jiddisj de moedertaal van zijn uit Polen afkomstige ouders was.

De titel van de verhalenbundel luidt Takala beketsa hagalaksia en in het Jiddisj:
Sjteroeng oifn rand foen der galaksiŽ.


 

 
Het grote Sjolem Alejchem OCR-project


Enige tijd geleden is Refoyl Finkel met een project begonnen het volledige werk van Sjolem Alejchem om te zetten in digitale tekstbestanden.
   Hij heeft daartoe een OCR-pro-gramma ontwikkeld dat gescande boekpagina's (plaatjes) converteert naar een modern digitaal tekst-bestand. Hoe goed zijn programma ook is, in een geconverteerde tekst blijven altijd fouten zitten.

zie hier
Finkels website:

lees meer over het project   

     
 tekening: Ieke Spiekman
Arme lui rondom de kachel -
Chaim Grade

Elke dag dat de wind kouder werd en het harder sneeuwde kwamen er meer haveloze sloebers naar de ‘Stille minje’ om zich bij de kachel te warmen. Als Eljokem Pap vanuit zijn hoekje waar hij zijn houtsculpturen aan het snijden was een dergelijke gast zag binnen≠komen, stond hij op en bleef stokstijf staan als een vogelverschrikker op een akker van wiens kop de wind een lap stof had afgerukt, waardoor hij de zwermende zwarte vogels niet meer aan het schrikken bracht.
lees meer

 
 

Le port d'Amsterdam

Willy Brill vertaalde het beroemde chanson van Jacques Brel in het Jiddisj en Rolinha Kross zingt het!

In port Amsterdam
woe di jam-mener zingen
mit lejmene tsinger
aroem grois Amsterdam.

In port Amsterdam
lejgt dos jam-folk zich sjlofn
wi a bloetroite fon
af der soemner jabosje.

lees en luister

Sutzkever gedichten in het Van Ostade

Op 14 november 2014 werd in het Van Ostadetheater een herdenkingsbijeenkomst gewijd aan de begin dit jaar overleden dichter Avrom Sutzkever.
In het filpje hiernaast dragen Gloria Fein en Jan Waas twee gedichten van Sutzkever voor.
 


   Klik hier voor een kort filmpje van het optreden

   meer video's
Online cursus Jiddisj


ga in het menu naar OVER HET JIDDISJ/JIDDISJ VOOR BEGINNERS
Maichldik

S’iz zoentik sjpet oif der nacht.
Es gloest mir epes tsoe nasjn.
Nit kejn pomidor oder kalifjor,
azoins iz mir gants oembatamt.
Bloiz ejn zach iz take rejtsndik:
sjokolad ongefilt mit sjmant.


lees meer...
illustratie van Ieke Spiekman
Sprakeloos water

Verschenen bij Meulenhoff. Een spiegel van de moderne Jiddisje poezie, vertaald door Willy Brill.
Met gedichten van Perets, Gebirtig, Steinbarg, Markisj, Koelbak, Leivik, Ravitsj, Molodovsky, Glatstein, Grade, Bialik, Greenberg, Manger, Sutzkever, Berinski en vele anderen. Naast het vertaalde gedicht staat steeds de transcriptie van het oorspronkelijke Jiddisje gedicht.
Ook in 2022
Donateur worden van de stichting? - overal ter wereld

 

Basia Knobloch